دانشگاه تهران
کشاورزی (منتشر نمی شود)
5524-1562
5
2
2003
09
23
مقایسه اثر روشهای مختلف تکثیر بر عملکرد و کیفیت دو رقم پیاز
1
6
FA
احمد
اصغرزاده
عضو هیات علمی گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان
a.azadi203@hotmail.com
الیاس
نیستانى
عضو هیات علمی ایستگاه تحقیقات دیم شمال خراسان
a.azadi202@hotmail.com
مجید
رفیعی
عضو هیات علمی گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان
a.azadi20@hotmail.com
برای مقایسه اثر روشهای مختلف کشت بر خصوصیات عملکرد گیاه پیاز یک آزمایش فاکتوریل شامل سه روش کشت (بذر، نشاء و سوخجه) و دو رقم پیاز (آذرشهر و سفید کاشان) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در هر رقم تأثیر روشهای کشت بر عملکرد و کیفیت محصول معنی دار بود. عملکرد رقم آذرشهر در روش کشت سوخچه ها حدود 30 درصد بیشتر از روش کشت بذر بود. در رقم سفید کاشان بیشترین عملکرد از روش کشت نشاء حاصل شد ولی تفاوت آن با دو روش دیگر معنی دار نبود (05/0 >P). تفاوت درصد کاهش وزن سوخ ها در انبار معنی دار بود. در رقم آذرشهر کمترین آن مربوط به کشت بذر و بیشترین آن مربوط به کشت نثاء بود. در رقم سفید کاشان مقدار درصد کاهش رزن در روش کشت نشاء کمترین و بیشترین آن مربوط به کشت بذر بود. بیشترین درصد ماده خشک در رقم آذرشهر از کشت بذر ولی در رقم سفید کاشان بیشترین درصد ماده خشک مربوط به روش کشت سوخچه ها بود.
بذر,پیاز آذرشهر,پیاز سفید کاشان,سوخ,سوخچه,نشاء
https://joa.ut.ac.ir/article_10408.html
https://joa.ut.ac.ir/article_10408_25fb570ed6622b3b96d9b605c51093ea.pdf
دانشگاه تهران
کشاورزی (منتشر نمی شود)
5524-1562
5
2
2003
09
23
بررسی جوانه زدن ارقام کلزا در شرایط شوری
7
18
FA
اکبر
انفراد
کارشناس ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
kpostini4@ut.ac.ir
ناصر
مجنون حسینى
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
kpostini3@ut.ac.ir
کاظم
پوستینى
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
kpostini2@ut.ac.ir
احمد على
خواجه احمد عطارى
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج
kpostini@ut.ac.ir
مؤلفه های جوانه زدن و رشد گیاهچه 25 رقم کلزا، در شش سطح شوری ناشی از کلرور سدیم (NaCl) برحسب هدایت الکتریکی صفر، سه، شش، نه، 12 و 15 دسی زیمنس بر متر در شرایط آزمایشگاه بررسی شد. کاهش درصد جوانه زدن ارقام کلزا بر اثر افزایش سطح شوری تا هدایت الکتریکی 12 دسی زیمنس بر متر معنی دار نبود. ولی زمان لازم برای جوانه زدن با افزایش شوری محیط رشد افزایش پیدا کرد. همبستگی درصد و سرعت جوانه زدن، همچنین درصد جوانه زدن و طول ریشه چه در بیشترین سطح شوری مثبت و معنی دار بود. در ارقام مقاوم به تنش شوری درصد و سرعت جوانه زدن و طول ریشه چه بیشتر بود. براساس دو مؤلفه درصد و سرعت جوانه زدن، ارقام کلزا در سه گروه دسته بندی شدند. از عکس العمل مؤلفه های مختلف جوانه زدن نتیجه می شود که هدایت الکتریکی مطلوب برای گیاه کلزا در دامنه 6-3 دسی زیمنس بر متر است.
ارقام کلزا,تنش شوری,مولفه های جوانه زنی,هدایت الکترونیکی,واکنش جوانه زنی
https://joa.ut.ac.ir/article_10409.html
https://joa.ut.ac.ir/article_10409_57361308dec3f7abedf420fe13147a26.pdf
دانشگاه تهران
کشاورزی (منتشر نمی شود)
5524-1562
5
2
2003
09
23
کاهش آلودگی سرب در پساب های صنعتی از طریق کشت گیاه (پالایش سبز)
19
27
FA
آرش
ذامیادى
کارشناس ارشد گروه آبیاری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
aliaghat7@ut.ac.ir
على رضا
حسن اقلى
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کرج
aliaghat6@ut.ac.ir
عبدالمجید
لیاقت
استادیار گروه آبیاری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
aliaghat@ut.ac.ir
در این تحقیق، امکان تصفیه پساب های صنعتی و آب های آلوده به فلز سرب نوسط خاک و گیاه بررسی شد. در داخل نه عدد لیسیمتر زهکش دار استوانه ای شکل به قطر 60 و ارتفاع 100 سانتی متر از جنس پلاستیک، خاک سبک و دارای بافت لوم شنی ریخته شد. پس از اجرای عملیات کاشت و تا هنگام استقرار گیاه، لیسیمترها با آب چاه و سپس با آب آلوده به سرب (دو میلی گرم در لیتر) آبباری شدند. برای بررسی تأثیر کاشت گیاهان آفتابگردان، یولاف و نی در جذب سرب، هر یک از آنها در سه لیسیمتر کشت شدند. همچنین برای تعیین توانایی مجموعه خاک - گیاه در جذب فلز سرب نمونه هاگ از آب ورودی به لیسیمترها و زه آب خروجی از آنها در تناوب های مناسب تهیه و تجزیه گردید. نتایج نشان داد که غلظت سرب در نمونه های زه آب در تمامی تیمارها کمتر از حد مجاز بود. این امر نشان می دهد که عملکرد مجموعه خاک - گیاه در جذب فلز سرب از آب آلوده مطلوب است. در انتهای دوره آزمایش نمونه های گیاهی نیز برای تعیین میزان جذب سرب از خاک تهیه و تجزیه شد. دامنه تغییرات جذب فلز توسط اندام های مخنلفی گیاهی از 154/0 تا 056/0 در!د بود که بر پالایش گیاهی در سیستم دلالت دارد. با تعیین بیلان جرمی مشخص شد که غلظت فلز سرب در خاک لیسیمترها بیشتر از حد مجاز خاک های کشاورزی بوده و این خاک ها بسیار آلوده می باشند.
آب آلوده,پالایش سبز,پساب صنعتی,تحقیقات لیسیمتری,فلز سربی
https://joa.ut.ac.ir/article_10410.html
https://joa.ut.ac.ir/article_10410_7ca3ede4ae3ebec77877d442acbcd071.pdf
دانشگاه تهران
کشاورزی (منتشر نمی شود)
5524-1562
5
2
2003
09
23
بررسی اثر تنش کم آبی بر میزان پروتئین محلول و اسید آمینه پرولین در سه رقم نخود ایرانی
29
37
FA
منیژه
سبکدست
مربی گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
sabokdast2@ut.ac.ir
فرنگیس
خیال پرست
مربی گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
sabokdast@ut.ac.ir
اثر تنش ناشی از عدم تأمین آب کافی بر میزان پروتئین محلول و اسید آمینه پروئین در سه رقم نخود ایرانی (جم، پیروز و کوروش) در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه بررسی شد. سطوح آبیاری شامل روزانه، سه، شش و نه روز یک نوبت بود. میزان پروتئین محلول و اسید آمینه پروئین برگ و ریشه در دو مرحله رویشی و زایشی اندازه گیری شد. بر اثر تنش ناشی از کم آبی میزان پروتئین های محلول در برگ و ریشه در دو مرحله رشد کاهش یافت. مقدار اسید آمینه پرولین در مرحله رویشی بیشتر از مرحله زایشی و میزان آن در رقم پیروز بیشتر از دو رقم جم و کوروش بود. این امر نشان می دهد که تحمل رقم نخود پیروز نسبت به تنش آبی بیشتر از دو رقم دیگر می باشد.
اسید آمینه پرولین,پروتئین محلول,تنش کم آبی,مرحله رویشی و زایشی,نخود ایرانی
https://joa.ut.ac.ir/article_10411.html
https://joa.ut.ac.ir/article_10411_58ce9d07cabde476d07e510d83864187.pdf
دانشگاه تهران
کشاورزی (منتشر نمی شود)
5524-1562
5
2
2003
09
23
تجزیه ژنتیکی صفات تولید کالوس و باززایی گیاه از کشت بساک برنج
39
49
FA
مریم
حسینى
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
mhkhossieni4@gmail.com
على اکبر
عبادى
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
mhkhossieni2@gmail.com
حمید
شفیعی ثابت
کارشناس موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
mhkhossieni@gmail.com
از روش کشت بساک برای خالص کردن لاین ها و کوتاه کردن مدت زمان اجرای برنامه های اصلاح نبات استفاده می شود ولی کم بودن کارآیی تولید کالوس و گیاهچه سبز، استفاده از روش کشت بساک در برنامه های اصلاحی را محدود کرده است. لذا بررسی ماهیت ژن های کنترل کننده این صفات برای تعیین خط مشی اصلاحی و انتخاب والدین ضروری است. در این تحقیق، توارث پذیری تولید کالوس و گیاهچه سبز در کشت بساک برنج تعیین شد. از تعداد 10 ژنوتیپ حاصل از یک تلاقی دای آلل یک طرفه بین پنج ژنوتیپ خزر, سپیدرود، هاشمی، علی کاظمی و نعمت برای ارزیابی قابلیت تولید کالوس و گیاهچه سبز استفاده شد. تجزیه واریانس قابلیت ترکیب پذیری عمومی (GCA) و قابلیت ترکیب پذیری خصوصی (SCA) نشان داد بیشترین قابلیت ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی دار در صفات درصد گیاهچه سبز و درصد باززایی کل مربوط به ژنوتیپ های خزر و هاشمی بود. لذا این ارقام برای تولید گیاهچه سبز و تولید لاین های خالص مناسب می باشند. توارث پذیری خاص در صفات مورد بررسی کم بود. به عبارت دیگر، سهم عوامل عیرافزایشی در کنترل این صفات زیاد بود. نتایج تجزیه هیمن نیز این موضوع را تأیید نمود. لذا مشخص شد که ژن های مؤثر بر افزایش درصد گیاهچه سبز و درصد باززایی غالب بوده و بیشترین مقدار تولید گیاهچه سبز و باززایی را می توان در نسل اول (f1) تلاقی ارقام خزر و هاشمی مشاهده نمود.
برنج کشت بساک,ترکیب پذیری عمومی و خصوصی,تلاقی دی آلل
https://joa.ut.ac.ir/article_10412.html
https://joa.ut.ac.ir/article_10412_dca05c6e053f80ec507be9cc8249ac96.pdf
دانشگاه تهران
کشاورزی (منتشر نمی شود)
5524-1562
5
2
2003
09
23
بررسی اثر ترکیب محیط کشت بر تحمل به یخ زدگی در سه رقم نخود
51
58
FA
فرشته
مشیرى
کارشناس ارشد بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
abagheri3@um.ac.ir
عبدالرضا
باقرى
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
abagheri2@um.ac.ir
سعید رضا
وصال
مربی دانشگاه صنعتی اصفهان
abagheri@um.ac.ir
در این تحقیق، اثر ساکارز و تنظیم کننده های رشد بر تحمل به یخ زدگی در گیاه نخود بررسی شد. ریزنمونه های تولید شده در محیط های کشت، پس از واکشت در سه محیط کشت MS ، بدون هورمون با 30 و 10 گرم در لیتر ساکارز (به ترتیب الف، ب و ج) و دارای یک میلی گرم در لیتر BAP و 1/0 میلی گرم در لیتر BAP و 30 گرم در لیتر ساکارز (ج)، به مدت 20 روز در دمای چهار درجه سانتی گراد و سپس به مدت یک ساعت در هر یک از دماهای صفر، 4-، 8-، 12-، 16- و 20- درجه سانتی گراد در شرایط تنش سرمایی قرار داده شدند. میزان تحمل به یخ زدگی پس از تجزیه پروبیت براساس نقطه LT50 تعیین شد. نتایج نشان داد که تحمل گیاهان به یخ زدگی در محیط (الف) بیشتر از سایر محیط های کشت بود. لذا اگر به گزینی گیاهان در محیط (الف) انجام شود، علاوه بر تفکیک ارقام مختلف، آثار منفی کاهش غلظت ساکارز در محیط کشت و یا نیاز به استفادهاز بعضی از تنظیم کننده های رشد نیز منتفی می باشد.
تحمل به یخ زدگی,تنظیم کننده های رشد,ساکارز,کشت آزمایشگاهی,نخود
https://joa.ut.ac.ir/article_10413.html
https://joa.ut.ac.ir/article_10413_449bacccbf3033028d791e4ffc0d4025.pdf