TY - JOUR ID - 10413 TI - بررسی اثر ترکیب محیط کشت بر تحمل به یخ زدگی در سه رقم نخود JO - کشاورزی (منتشر نمی شود) JA - JOA LA - fa SN - 5524-1562 AU - مشیرى, فرشته AU - باقرى, عبدالرضا AU - وصال, سعید رضا AD - کارشناس ارشد بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد AD - استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان AD - مربی دانشگاه صنعتی اصفهان Y1 - 2003 PY - 2003 VL - 5 IS - 2 SP - 51 EP - 58 KW - تحمل به یخ زدگی KW - تنظیم کننده های رشد KW - ساکارز KW - کشت آزمایشگاهی KW - نخود DO - N2 - در این تحقیق، اثر ساکارز و تنظیم کننده های رشد بر تحمل به یخ زدگی در گیاه نخود بررسی شد. ریزنمونه های تولید شده در محیط های کشت، پس از واکشت در سه محیط کشت MS ، بدون هورمون با 30 و 10 گرم در لیتر ساکارز (به ترتیب الف، ب و ج) و دارای یک میلی گرم در لیتر BAP و 1/0 میلی گرم در لیتر BAP و 30 گرم در لیتر ساکارز (ج)، به مدت 20 روز در دمای چهار درجه سانتی گراد و سپس به مدت یک ساعت در هر یک از دماهای صفر، 4-، 8-، 12-، 16- و 20- درجه سانتی گراد در شرایط تنش سرمایی قرار داده شدند. میزان تحمل به یخ زدگی پس از تجزیه پروبیت براساس نقطه LT50 تعیین شد. نتایج نشان داد که تحمل گیاهان به یخ زدگی در محیط (الف) بیشتر از سایر محیط های کشت بود. لذا اگر به گزینی گیاهان در محیط (الف) انجام شود، علاوه بر تفکیک ارقام مختلف، آثار منفی کاهش غلظت ساکارز در محیط کشت و یا نیاز به استفادهاز بعضی از تنظیم کننده های رشد نیز منتفی می باشد. UR - https://joa.ut.ac.ir/article_10413.html L1 - https://joa.ut.ac.ir/article_10413_449bacccbf3033028d791e4ffc0d4025.pdf ER -