TY - JOUR ID - 12746 TI - فعالیت آنتی اکسیدانی پنج گونه بومی جنس سالویا JO - کشاورزی (منتشر نمی شود) JA - JOA LA - fa SN - 5524-1562 AU - گوردون, مایکل اچ AU - زندی, پروین AD - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه ردینگ، ردینگ انگلستان AD - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی Y1 - 2001 PY - 2001 VL - 3 IS - 1 SP - 61 EP - 62 KW - آنتی اکسیدان طبیعی KW - روغن کلزا KW - سالویا KW - فعالیت آنتی اکسیدانی KW - نعناع DO - N2 - آنتی اکسیدان ها به عنوان افزودنی های غذایی برای افزایش عمر مفید روغن ها و غذاهای چرب و حفظ کیفیت آنها در طول نگهداری و مصرف به کار برده می شوند. پژوهش های انجام شده حاکی از آن است که امکان دارد برخی از آنتی اکسیدان های سنتزی دارای اثرات زیان آوری در بدن باشند، بدین جهت در طی سال های گذشته، توجه خاصی به کاربرد آنتی اکسیدان های طبیعی در صنایع غذایی معطوف شده است. منابع گیاهی از جمله گیاهان علفی با دارا بودن ترکیبات فنولی به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی مدنظر قرار گرفته اند، به علاوه نشان داده شده است که برخی از این ترکیبات دارای اثرات بیولوژیکی مفید (ضد سرطان زایی و ضد موتاژنیک) نیز می باشند. در این پژوهش عصاره متانولی تخلیص یافته برخی گونه های بومی جنس سالویا از تیره نعناع جهت بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی در روغن کلزا و با استفاده از آزمون گرمخانه در 60 درجه سانتی گراد و اندازه گیری عدد پراکسید، میزان تشکیل پیوندهای دوگانه مزدوج و عدد آنیسیدین مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت عصاره های جنس سالویا با برخی آنتی اکسیدان های سنتزی و طبیعی یعنی TBHQ ، آسکوربیل پالمیتات، عصاره مریم گلی و اکلیل کوهی مقایسه گردید. خاصیت آنتی اکسیدانی S. artopanata ، Bunge ، S. reuteriana Boiss ، S. virgata jacq ، S. hydragea DC ex Benth. ، رضایت بخش نبود. موثرترین گونه S. verticillita L. بود که فعالیت آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه ای داشت و به عنوان منبع خوبی از آنتی اکسیدان طبیعی معرفی می گردد. برای اطلاعات بیشتر به متن انگلیسی این مقاله مراجعه شود. UR - https://joa.ut.ac.ir/article_12746.html L1 - https://joa.ut.ac.ir/article_12746_7e63be2271543b094610ca32e92ffea8.pdf ER -