TY - JOUR ID - 23499 TI - ارزیابی مقاومت ارقام تجاری چغندرقند در برابر بیماری لکه برگی سرکوسپورایی در شرایط مزرعه JO - کشاورزی (منتشر نمی شود) JA - JOA LA - fa SN - 5524-1562 AU - محمودی, سید باقر AU - شریفی, حمید AU - خدادادی, شهرام AD - استادیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج، تهران AD - عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، دزفول، خوزستان AD - کارشناس، موسسه تولید بذر الیت چغندرقند، فیروزکوه، تهران Y1 - 2009 PY - 2009 VL - 11 IS - 1 SP - 129 EP - 137 KW - چغندرقند KW - کشت پاییزه KW - لکه برگی سرکوسپورایی KW - مقاومت ارقام DO - N2 - در این تحقیق، میزان مقاومت 16 رقم تجاری چغندرقند نسبت به بیماری لکه برگی سرکوسپورایی در شرایط مزرعه در قائم شهر ارزیابی شد. آزمایش درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شش تکرار تک خطی اجرا و شدت آلودگی ارقام در دو نوبت اندازه گیری شد. همچنین شدت آلودگی و میزان عملکرد ریشه و قند ارقام مزبور در شرایط آلودگی طبیعی به بیماری، در منطقه دزفول (کشت پاییزه) نیز با یکدیگر مقایسه شد. در دزفول آزمایش درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار سه خطی اجرا شد. واکنش ارقام نسبت به بیماری در دو منطقه مشابه بود. در هر دو منطقه دو رقمPalma’ ‘ و ’191‘ به ترتیب مقاوم ترین و حساس ترین آنها نسبت به بیماری لکه برگی سرکوسپورایی بودند. ارقام ’Palma‘ ‘K21’ , ‘Canaria’, و’HI0152’ جزو ارقام دارای سطح مقاومت زیاد (در دو منطقه قائم شهر و دزفول) و با بیشترین میزان شکر در هکتار (در منطقه دزفول) بودند. عملکرد شکر دو رقم ’191? و BR1’‘ کمترین مقدار بود. به نظر می رسد برای انتخاب ارقام مناسب در هر منطقه علاوه بر ارزیابی مقاومت، باید عملکرد محصول در شرایط آلوده نیز مورد توجه قرار گیرد. UR - https://joa.ut.ac.ir/article_23499.html L1 - https://joa.ut.ac.ir/article_23499_7d8641e9331fa2a2e670e8b200bdbc3e.pdf ER -