دانشگاه تهرانکشاورزی (منتشر نمی شود)5524-15623120010321Effect of different concentration of whey on the semivoluminous bread (Barbari)اثر غلظت های مختلف آب پنیر بر روی نان بربری1812739FAوحید رضاعبدیدانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهرانمنصوراحمدی ندوشنمربی گروع علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرسمحمدعلیسحریاستادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرسJournal Article19700101Some of vitamins and minerals in wheat, which exist in brain, are wasted in milling and do not enter into the flour. Whey is especially rich in lactose, minerals and calcium phosphate. This deficit in bread can be compensated by whey to some extend. Also whey can effectively postpone the staling of bread and improve the physicochemical properties of the bread. An attempt was made investigate the effect of whey on semivoluminous bread (Barbari). Barbari was chosen as the only semivoluminous bread in Iran. By adding whey at four levels of 20, 30, 40 and 50% of water generally needed to make paste, its effect was compared with the control sample (0%). All other conditions were similar. The treated samples were examined by the vicoelastography test in three successive days (1, 2 and 3 days). The compressibility, consistency and elasticity of final product were evaluated. The best compressibility and consistency was observed at 20% whey concentration. The best elasticity was obtained in control after three days, followed by 20% whey concentration. By adding whey, the time for secondary fermentation, the time for final fermentation as well as baking time were decreased by 27, 25 and 26%, respectively. Considerating the organoleptic properties and the panel test, the samples consisting of whey were better than control sample, from the view point of adherence of crust, flavour and odour.در اثر فرایند پوست گیری در کارخانه های تهیه آرد مقداری از ویتامین ها و مواد معدنی گندم از بین می رود، باتوجه به اینکه آب پنیر دارای ارزش غذایی فراوان به ویژه از نظر لاکتوز و فسفات کلسیم غنی می باشد، می توان این کمبود را تا حدی توسط آب پنیر جبران کرد. همچنین به وسیله آب پنیر می توان بیاتی نان را به طور مؤثری به تعویق انداخت و نیز خواصّ فیزیکو شیمیایی نان حاصل را بهبود بخشید. در این تحقیق، اثر آب پنیر بر روی نان بربری مورد مطالعه قرار گرفت. اثر افزودن آب پنیر، به جای قسمتی از آب مورد استفاده در خمیر در چهار سطح 20، 30، 40 و 50 درصد در نان های تهیه شده با نمونه شاهد (بدون آب پنیر) مقایسه گردید. تیمارها در سه روز متوالی تحت آزمایش ویسکوالاستوگراف قرار گرفت و از لحاظ سه فاکتور تراکم پذیری، قوام و برگشت پذیری مورد ارزیابی واقع شد. از نظر تراکم پذیری و قوام بهترین تیمار، غلظت 20 درصد آب پنیر شناخته شد و از نظر حجم مخصوص، غلظت 20 درصد پس از نمونه شاهد دارای بهترین و بیشترین حجم مخصوص بود. با افزودن آب پنیر زمان تخمیر ثانویه 27 درصد، زمان تخمیر نهایی 25 درصد و زمان پخت نان بربری 26 درصد نسبت به نمونه شاهد، کاهش نشان داد. از نظر خواص حسی، ظاهری و آزمون داوران نمونه های حاوی آب پنیر از نظر چسبندگی پوسته به مغز، طعم و خصوصا ً بو از نمونه شاهد بهتر بود.https://joa.ut.ac.ir/article_12739_7547b32c338b9bf8f43c84117b8aeab4.pdfدانشگاه تهرانکشاورزی (منتشر نمی شود)5524-15623120010321Histopathological study of resistant and susceptible lettuce cultivars during the development of Fusarium oxysporum f. sp. lactucumبررسی هیستوپاتولوژیکی ارقام مقاوم و حساس کاهو در خلال رشد قارچ Fusarium oxysporum f. sp. lactucum92412740FAعلیدهقانیعضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی استان خوزستانحسن رضااعتباریاناستاد گروه بیماری شناسی گیاهی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهرانعزیزالهعلیزادهاستاد گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی دانشگاه تربیت مدرسJournal Article19700101The cultivars Green Mignonette and All year which are resistant and susceptible to Fusarium wilt, respectively were studied for histopathological aspect during the development of Fusarium oxysporum f. sp. lactucum. 15 days - old seedling was inoculated by root dip method in spore suspension of the pathogen with concentration about 5 X 106 spores/ml. Sampling was carried out at different times (3, 6, 10 and 20 days) after inoculation. After sectioning and holding of samples in fixative solutions and staining, preparations were studied by light microscope. The vascular system frequently exhibits a brown discoloration, vascular occlusion, tylose, and disintegration of the xylem parenchyma cells. After penetrating the young root tip of susceptible cultivar, the fungus progressed both inter and intracellulary throughout the cortex tissue and the vascular system. During this study, only vascular occlusion was observed in resistant cultivar Green Mignonett.در این بررسی، ارقام Green mingnonett و All year که به ترتیب به قارچ Fusarium oxysporum f.sp. Lactucum مقاوم و حساس هستند، از نظر هیستوپاتولوژیکی مورد مطالعه قرار گرفتند. گیاهچه های 15 روزه به روش غوطه ور کردن ریشه در سوسپانسیون اسپور قارچ عامل بیماری با غلظت 106 × 5 اسپور در میلی لیتر مایه زنی شدند. نمونه برداری در زمان های3، 6، 10 و 20 روز پس از مایه زنی انجام شد. نمونه ها پس از برش و نگهداری در محلول های تثبیت کننده و رنگ آمیزی، مورد مطالعه میکروسکوپی قرار گرفتند. در رقم حساسّ All year تغییرات مهم بافت شناختی، شامل تغییر رنگ در سیستم آوندی، انسداد آوندی، تیلوز و اضمحلال بافت در ناحیه آوندی مشاهده گردید. همچنین رشته های میسلیوم به صورت درون و بین سلولی در ناحیه کورتکس ریشه توسعه یافت و پیشرفت قارچ عمدتاً به سمت استوانه ای مرکزی بود. در طی این تحقیق فقط انسداد آوندی در رقم مقاوم Green Mignonett مشاهده شد.https://joa.ut.ac.ir/article_12740_f43845e4f1d30c6abc1fcd64c9a8e1e8.pdfدانشگاه تهرانکشاورزی (منتشر نمی شود)5524-15623120010321Effect of different doses of spring oil spray to control nymphs of olive psylla Euphyllura olivineتأثیر غلظت های مختلف روغن پاشی بهاره در کنترل پوره های پسیل زیتون Euphyllura olivine253312741FAعبدالامیرمحیسنیعضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی استان لرستان، خرم آبادJournal Article19700101During 1997-1998, five different doses of emulsifiable mayonnaise oil (1 , 1.5 , 2 , 2.5 and 3 percents) and a control in three replications were tested against nymphal stages of olive psylla (EuphyUura olivina) in late April (a few days before blooming) in a complete randomized block design. Population densities of nymphal stages of pest were counted one day before and five days after oil application in randomly selected twigs. Number of live nymphs on twigs and mortality were calculated by Sun-Shepard formula. Statistical analysis showed no significant differences among five oil treatments (nymphal stages control
percentage in Spring). Results showed that there was a significant difference between oil treatments and control (with 66.33% infection), but the differences among five oil treatments were not significant. Meanwhile, during two year study, no phytotoxicity occurred in all treatments. Therefore, the use of spring oil was recommended to control this pest.طی سال های 77-1376، تأثیر غلظت های مختلف روغن امولسیون شونده (1، 5/1، 2، 5/2 و 3 درصد) با یک تیمار شاهد بر روی مراحل پورگی پسیل زیتون Euphyllura olivine در هفته اول ادیبهشت (قبل از باز شدن گل ها) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از آفت یک روز قبل و پنج روز بعد از محلول پاشی به روش قطع سرشاخه و شمارش تعداد پوره های زنده و همچنین محاسبه درصد تلفات تیمارها با استفاده از فرمول سان - شپارد انجام گرفت. نتایج نشان داد که پنج تیمار روغن از نظر آماری اختلاف معنی دار نداشتند. مطالعه درصد آلودگی شاخه ها به ترشحات آفت حدود 25 روز پس از محلول پاشی نشان داد که بین تیمارهای روغن پاشی نشان داد که بین تیمارهای روغن پاشی شده اختلاف معنی داری وجود ندارد، ولی در بین تیمارهای روغن پاشی شده و تیمار شاهد اختلاف بسیار معنی داری وجود دارد. آزمون دانکن تیمار شاهد (با 33/66 درصدآلودگی شاخه) و 5 تیمار روغن را در دو گروه جداگانه و با اختلاف معنی دار از هم جای داده است. طی دو سال بررسی هیچ گونه علائم گیاهسوزی در اثر کاربرد روغن امولسیون شونده بر روی درختان زیتون مشاهده نگردید. لذا در مقایسه با سایر تیمارها روغن یک درصد قابل توصیه می باشد.https://joa.ut.ac.ir/article_12741_1adf3c0c64164d0300c932003439b728.pdfدانشگاه تهرانکشاورزی (منتشر نمی شود)5524-15623120010321Study on effect of Stirrup-M mixed with different acaricides to control Panonychus ulmi in apple orchars of Karaj and Damavandمطالعه تأثیر فرومون Stirrup-M در ترکیب با چند کنه قرمز اروپایی (panonychus ulmi) در باغ های سیب کرج و دماوند354212742FAمسعوداربابیاستادیار، بخش تحققیقات جانورشناسی کشاورزی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشورمهدیخسروشاهیدانشیار بخش تحقیقات جانور شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهیمحمدرضاافشاریکارشناس بخش آقت کش ها ، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشورJournal Article19700101Impact of sex pheromones, Stirrup-M as additive for acaricides effects were evaluated on PanonycJlllS lllmi in 1995-1997. Peroral (Azocyclotin), Amitraz (Mitac), Omite (Propargite), Neoron (Bromopropylate) and Citrazon (Benzoximate) were tested with and without pheromones and compared with untreated plots with four replications through randomized complete block design. Mortality percentage of each treatment was calculated by Henderson and Tilton method and data were subjected to analysis of variance. The control percentage which obtained for Peropal, Amitraz, Omite, Neoron and Citrazon were 58.31, 67.69 , 81.21, 82.18 and 83.52%, respectively, whereas, when those acaricides were mixed with Stirrup-M, the percentage of mortality of P. lllmi was increased to 70.04, 88.22, 83.76 and 87.76% in Peropal, Omite, Neoron and Citrazon respectively and in Amitraz treatment decreased to 66.41%. The higher and lower impact of pheromones were 11.73% in Peropal + pheromones and -1.28% for Amitraz + pheromones plots. The results of this study indicates that the effect of pheromones on mite generations established after miticides application was more on nymphal stages in comparison to adults mite pest.کنه قرمز اروپایی (Panonychus ulmi) از آفات مهم ارقام قرمز و زرد درختان سیب به شمار می آید. در این بررسی تأثیر فرومون جنسی Stirrup-M که به عنوان یک عامل افزایش دهنده تأثیر کنه کش ها علیه کنه مزبور معرفی شده است، در باغ های سیب منطقه کرج و دماوند مورد بررسی قرار گرفت. در سال 1374 در باغ های سیب کرج تأثیر پروپال (آزوسیکلوتین) و پروپال + فرومون و در سال 1375 در باغ های سیب دماوند تأثیر امیتراز (میتاک)، اومایت (پروپارژیت)، نئورون (بروموپروپیلات)، سیترازون (بنزوکسیمات) با فرومون و بدون فرومون علیه کنه قرمز اروپایی در چهار تکرار و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد آزمایش قرار گرفت. با استفاده از روش هندرسون - تیلتون درصد تلفات آفت کنه مشخص شد و تجزیه واریانس روی اعداد به دست آمده انجام گرفت. درصد تلفات کنه کش پروپال، امیتراز، اومایت، نئورون و سیترازون به ترتیب به مقدار 31/58، 69/67، 21/81، 18/82 و 52/83 بود درحالی که ترکیب همین سموم با فرومون باعث افزایش درصد تلفات در تیمارهای پروپال (04/70 درصد)، اومایت (22/88 درصد)، نئورون (76/83 درصد) و سیترازون (76/87 درصد) و کاهش درصد تلفات در تیمار امیتراز (41/66 درصد) گردید. حداکثر و حداقل تأثیر فرومون به ترتیب در تیمار پروپال + فرومون به میزان 73/11 درصد و امیتراز + فرومون به میزان 28/1- درصد مشاهده شد. در همین مطالعه روشن گردید که تأثیر فرومون روی نسل های تشکیل شده بعد از سم پاشی و همچنین روی مراحل نمفی در مقایسه با مرحله بلوغ بیشتر بوده است.https://joa.ut.ac.ir/article_12742_0463aefe66a2b8193365b88ef0bf8d94.pdfدانشگاه تهرانکشاورزی (منتشر نمی شود)5524-15623120010321Investigation of hydraulic performance in a complex culvert using a physical modelبررسی هیدرولیک جریان در آبگذر پیچیده با استفاده از مدل فیزیکی435212743FAمحمودمشعلاستادیار، گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشتدیویدج. بالاستادیار، گروه عمران، دانشگاه منچستر، انگلستانJournal Article19700101Hydraulic performance in simple culverts, which have constant cross sectional shape and slope is known. The headwater level at the inlet to a culvert is determined by the position of the control point. In simple culverts, the control point is either at the inlet or outlet. In some countries, like England, in response to the needs of industrial and urban development, rivers and streams have been progressively roofed over or culverted, which have different slope and
"cross - sectional shape. There are many factors which made the culverts complex and their hydraulic performance is not readily determinable. An experimental study of the hydraulic behavior in a culvert model which comprised of two consecutive barrels of different cross - sectional shape led to the conclusion that performance is influenced by such change of "section when it causes a movement of the control point position or changes of the point of"
priming, which can be caused by some complexity features like change of section. This influence can not be easily predicted. Besides inlet and outlet control as in simple culverts, there may be another control inside the complex culverts. The flow can be quite complicated: some section may run full and other partially full; sections of gradually-varied flow may be separated by sections of rapidly varied flow; one or more hydraulic jump may occur.هیدرولیک جریان در آبگذرهای ساده با مقطع و شیب ثابت شناخته شده می باشد. رقوم سطح آب در بالادست یک آبگذر به وسیله نقطه کنترل تعیین می گردد. در یک آبگذر ساده، نقطه کنترل در مقطع ورودی یا خروجی آن است. ولیکن در برخی کشورها، مانند انگلستان که بر اثر توسعه تجاری و شهری، رودخانه ها و جویبارها با مقاطع، شیب های مختلف و مصالح گوناگون در سال های متمادی سرپوشیده و تبدیل به آبگذر شده اند، فاکتورهای متعددی وجود دارد که هیدرولیک جریان در آبگذرها را "پیچیده" کرده است به طوری که هیدرولیک جریان به آسانی در آنها قابل پیش بینی نیست. نتیجه مطالعات آزمایشگاهی از رفتار هیدرولیکی یک مدل فیزیکی از یک آبگذر، متشکل از دو مجرای متوالی با دو شکل سطح مقطع متفاوت، نشان می دهد که هیدرولیک جریان بر اثر جابجایی موقعیت مقطع کنترل و یا تغییر در محل نقطه "خود-هواگیری" (شروع به پر شدن مجرا) تغییر خواهد کرد. پیش بینی این تغییرات مشکل است. در آبگذرهای پیچیده، علاوه بر قرار گرفتن نقاط کنترل در مقاطع ورودی و خروجی همانند آبگذرهای ساده، نقطه کنترل اصلی ممکن است داخل آبگذر قرارگیرد به طوری که قسمت هایی از مجرا به صورت کاملا پر و قسمت هایی به صورت نیمه پر عمل نماید. همچنین ممکن است بخش هایی از جریان، متغییر تدریجی و بخش هایی متغیر سریع باشند و به دفعات در آبگذر، جهش هیدرولیکی رخ دهد.https://joa.ut.ac.ir/article_12743_0559554e18b683eec02f40dd231ce39a.pdfدانشگاه تهرانکشاورزی (منتشر نمی شود)5524-15623120010321Estimation of economic values for production traits of Iranian native fowlsبرآورد ارزش های اقتصادی صفات تولیدی در مرغان بومی ایران536112744FAحسین رضاکیانی منشمربی اداره کل پرورش و اصلاح نژاد طیور و زنبور عسل، وزارت جهاد کشاورزیاردشیرنجاتی جوارمیاستادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، وزرات جها کشاورزی، تهرانقدرت الهرحیمی میانجیاستادیار، دانشکده علوم کشاورزی ساری، دانشگاه مازندران، مازندرانJournal Article19700101Using the available information from Mazandaran native fowl breeding center as well as studying costs and revenues of poultry, effective factors on profit and the parameters which required to design a model were studied. Sensitivity of the model to changes of each parameter in the model tested. The model of this study can be used in similar breeding plans in other provinces after minor changes in cost and income. Sensitivity of the model may be tested by varying the parameters in the accepted ranges. Using the estimated parameters, suitable economic values in different times can be estimated. The values of 3.36, 91.72,
52.07 and -74.1 were obtained respectively for 8 week-body weight, the number of eggs in first three months of production, egg weight and age at sexual maturity.با استفاده از اطلاعات موجود در مرکز مطالعه و تکثیر مرغ بومی مازندران و مطالعه عوامل مؤثر بر هزینه ها و در آمدهای مربوط به پرورش مرغ بومی، یک مدل ریاضی طراحی گردید و پارامترها و ارزش اقتصادی صفات برآورد شد. آنگاه حساسیت مدل نسبت به تغییرات هر یک از پارامترهای مدل محاسبه شد. مدل مورد مطالعه در این تحقیق رامی توان با اندکی تغییر، در برنامه های اصلاح نژاد مرغ بومی درسایر نقاط کشور نیز استفاده نمود. حساسیت مدل طراحی شده را می توان با تغییر پارامترها در دامنه مورد قبول آزمایش کرد و با استفاده از پارامترهای برآورد شده در هر زمان، ارزشهای اقتصادی مناسب را برآورد کرد. با استفاده از مدل طراحی شده ضرایب 36/3، 72/91، 07/52 و 1/74- به ترتیب برای صفات وزن بدن در هشت هفتگی، تعداد تخم مرغ در سه ماه اول تولید، وزن تخم مرغ و سنّ بلوغ جنسی حاصل شد.https://joa.ut.ac.ir/article_12744_bc099dfc7cd3b816465732b4c80a1ad7.pdfدانشگاه تهرانکشاورزی (منتشر نمی شود)5524-15623120010321Soybean (Glycine max) yield and yield components responses to nitrogen supply and weather changes in the south-east of Englandواکنش عملکرد بذر سویا (Glycine max) به میزان ازت و تغییرات آب و هوایی در جنوب شرقی انگلستان636412745FAغلام عباساکبریاستادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشتدیویداسکارسبریکدانشیار دپارتمان کشاورزی، امپریال کالج وای، دانشگاه لندن، آشفوردویلیامتد پیتدانشیار دپارتمان علوم بیولوژیف امپریال کالج وای، دانشگاه لندن، وای، آشفوردJournal Article19700101Two year field experiment was carried out on two early maturing varieties of soybean (Glycine max (L.) Men.) bred in Russia. The purpose was to investigate the possibility of production and to study the effects of nitrogen supply on soybean seed yield and yield components. A range of zero to 100 kg N ha in 1995 when plants suffered from water deficiency and zero to 100 kg N ha -1 in 1996 when plants received enough water, were applied. Nitrogen supply had significant effect on seed yields and stem, leaf, pod and seed weight per m2 as well as total dry matter. Yield production in the first year was significantly
lower than in the second year because of water deficiency and lower dry matter. There were no differences for seed yields between varieties but, numbers of branches per plant and seeds per pod and 100-seed weight changed significantly for varieties and years. Protein contents in both year experiments changed positively with nitrogen supply, while oil contents decreased due to nitrogen applications. These factors also differed between years. Harvest index changed due to N-fertiliser application only the second year but it varied significantly between years. Pods and seeds distribution through the nodes along the main stem varied for varieties.آزمایش دو ساله ای بر روی دو رقم سویای زودرس اصلاح شده ی روسی انجام گرفت. هدف از آزمایش، بررسی امکان تولید سویا برای اولین بار در شرایط آب و هوایی جنوب شرقی انگلستان و تأثیر میزان ازت مصرفی بر روی عملکرد و اجزای عملکرد این گیاه بود. مقادیر صفر ت ا100 کیلوگرم ازت خالص در هکتار طیّ سال های 1995 با کمبود آب و 1996 بدون کمبود آب به کار برده شد. کاربرد ازت برای تولید بذر سویا تأثیر قابل ملاحظه ای بر وزن ساقه، برگ، غلاف، بذر و عملکرد مادّه خشک داشت. عملکرد بذر در سال اول به دلیل کمبود رطوبت و پایین بودن میزان مادّه خشک، تولیدی نسبت به سال دوم بسیار پایین تر بود. دو رقم مورد آزمایش از لحاظ تولید بذر اختلافی نداشتند ولی صفات تعداد شاخه در بوته، تعداد بذر در غلاف و وزن 100 دانه بین ارقام و سال ها متفاوت بود. میزان پروتین بذر سویا درهر دو سال نسبت به افزایش میزان ازت واکنش مثبت نشان داد در حالی که میزان روغن آن کاهش یافت. شاخص برداشت در اثر کاربرد کود ازته تنها در سال دوم متفاوت بود ولی این صفت بین سال ها تغییر یافت. توزیع غلاف ها و بذور در امتداد ساقه اصلی در گروه های مختلف بین دو رقم تفاوت داشت. برای اطلاعات بیشتر به متن انگلیسی این مقاله مراجعه شود.https://joa.ut.ac.ir/article_12745_0160ae613b6b008ffb8f7c2072fe80e3.pdfدانشگاه تهرانکشاورزی (منتشر نمی شود)5524-15623120010321Antioxidant activity of five Iranian Salvia speciesفعالیت آنتی اکسیدانی پنج گونه بومی جنس سالویا616212746FAمایکل اچگوردوناستاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه ردینگ، ردینگ انگلستانپروینزندیاستاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیJournal Article19700101Methanolic extracts of five native species of Salvia from the Labiatae family were evaluated for antioxidant activity in low-erucic acid rapeseed oil using the Schaal oven test at 60°C, with deterioration monitored by determination of peroxide value, conjugated diene content and p-anisidine value. The activity of the Salvia extracts was compared with that of TBHQ, ascorbyl palmitate, and extracts from sage and rosemary. The antioxidant activity of Salvia atropatana Bunge, Salvia reuteriana Boiss, Salvia virgata jacq, and Salvia hydrangea DC ex Benth. was not satisfactory. However, Salvia verticil/ata L. proved to be a potent source of natural antioxidants.آنتی اکسیدان ها به عنوان افزودنی های غذایی برای افزایش عمر مفید روغن ها و غذاهای چرب و حفظ کیفیت آنها در طول نگهداری و مصرف به کار برده می شوند. پژوهش های انجام شده حاکی از آن است که امکان دارد برخی از آنتی اکسیدان های سنتزی دارای اثرات زیان آوری در بدن باشند، بدین جهت در طی سال های گذشته، توجه خاصی به کاربرد آنتی اکسیدان های طبیعی در صنایع غذایی معطوف شده است. منابع گیاهی از جمله گیاهان علفی با دارا بودن ترکیبات فنولی به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی مدنظر قرار گرفته اند، به علاوه نشان داده شده است که برخی از این ترکیبات دارای اثرات بیولوژیکی مفید (ضد سرطان زایی و ضد موتاژنیک) نیز می باشند. در این پژوهش عصاره متانولی تخلیص یافته برخی گونه های بومی جنس سالویا از تیره نعناع جهت بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی در روغن کلزا و با استفاده از آزمون گرمخانه در 60 درجه سانتی گراد و اندازه گیری عدد پراکسید، میزان تشکیل پیوندهای دوگانه مزدوج و عدد آنیسیدین مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت عصاره های جنس سالویا با برخی آنتی اکسیدان های سنتزی و طبیعی یعنی TBHQ ، آسکوربیل پالمیتات، عصاره مریم گلی و اکلیل کوهی مقایسه گردید. خاصیت آنتی اکسیدانی S. artopanata ، Bunge ، S. reuteriana Boiss ، S. virgata jacq ، S. hydragea DC ex Benth. ، رضایت بخش نبود. موثرترین گونه S. verticillita L. بود که فعالیت آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه ای داشت و به عنوان منبع خوبی از آنتی اکسیدان طبیعی معرفی می گردد. برای اطلاعات بیشتر به متن انگلیسی این مقاله مراجعه شود.https://joa.ut.ac.ir/article_12746_7e63be2271543b094610ca32e92ffea8.pdf